Verzorging van Buddleja’s

Vlinderstruik planten

Een vlinderstruik kun je het hele jaar door planten, zolang het niet vriest. Door zijn zonnige afkomst  mag hij in de volle zon staan. De smalle bladeren zijn ervoor gemaakt om in de volle zon te staan in combinatie met weinig water. De Buddleja houdt daarom niet van te vochtige grond. Een goede waterdoorlatende bodemstructuur en een kalkrijke grond is ideaal voor deze plant. Dat wil niet zeggen dat de plant het niet goed doet onder andere omstandigheden. Zolang het niet te nat is zal de Buddleja tevreden zijn!

Een vlinderstruik water geven

Heb je een vlinderstruik in een pot staan? Dan moet je hem wekelijks water geven. Een vlinderstruik in de volle grond heeft geen extra water nodig. Zorg ervoor dat hij in de pot geen natte voeten krijgt, want daar houdt hij niet van. Als de bladeren van een vlinderstruik gaan hangen is de grond wel erg droog. Hij kan prima zonder extra water, maar het moet niet te extreem zijn.

Een vlinderstruik bemesten

De Buddleja is een makkelijke struik. Hij heeft niet veel tot eigenlijk geen verzorging nodig. In het voorjaar kun je hem voeding geven voor een goede start van het nieuwe jaar. Vooral vlinderstruiken in pot stellen dit zeer op prijs.

TIP: sommige Buddleja’s worden groot en soms zelfs te groot voor de plant zelf. Dan is het handig om de struik te ondersteunen met wat grotere bamboestokken. Als hij zo groot is geworden is het wel verstandig om na de bloei in het najaar een stuk van de struik af te knippen.

Ziektes bij een vlinderstruik voorkomen en bestrijden

De jonge uitlopers van een vlinderstruik kunnen last hebben van bladluis. Zonder dat je het doorhebt kunnen ze zich in grote getale voortplanten aan de onderzijde van het blad. De plant heeft er zelf weinig last van en kan gewoon net zo hard groeien zoals voorgaande jaren. Bladeren zullen omkrullen en loslaten. De Buddleja zal dan minder vol zijn. Er zijn verschillende middelen om deze bladluis te bestrijden: dit kan tegenwoordig ook biologisch, wel zo fijn voor de tuin.

Wanneer moet je een vlinderstruik snoeien

Een Buddleja snoei je in de periode maart – april. Let op dat er geen strenge vorst meer kan komen na het snoeien, anders kan de struik invriezen. Wanneer een tak is ingevroren kun je dit pas zien als hij gaat groeien en bloeien. Aan deze tak zullen geen nieuwe takken en bloemen groeien. Als je dit ziet kun je deze tak het beste verwijderen want er zal helaas niks meer aan kunnen groeien.

Hoe moet je een vlinderstruik snoeien

Een Buddleja is niet lastig om te snoeien. Je mag best rigoureus zijn! Hij kan wel tegen een stootje en zal altijd uitlopen. Let er wel op dat je boven de kleine uitlopers snoeit en niet eronder. Als je daar boven snoeit is de kans groter dat deze tak in het voorjaar weer uitloopt.