Vuurwants

Hallo,

ik ben de vuurwants.

Mijn belangrijkste kenmerken:

  • Ik ben een vuurwants, geen lieveheersbeestje.
  • Ik ben ondanks mijn geurprobleem niet giftig, noch voor mensen noch voor dieren.
  • Ik mag sowieso niet gegeten worden, ik ben erg taai.
  • Ik eet geen bladeren of andere planten, ik laat je tuin zoals hij is.
  • Ik eet alleen de overblijfselen van dode bloemen of dode insecten, dus ook alleen afval.
  • Daarom vind je mij vaak in hoekjes, waar stof en de rest van de bloem wordt weggeblazen.
  • Dus wie van barbecues zonder muggen 🦟 houdt, laat me in de buurt van zijn huis wonen omdat mijn geur ze wegjaagt.
  • Ik geef toe dat ik altijd veel vriendjes meeneem, waardoor we altijd in grote groepen passen.
  • Maar als je het niet erg vindt, doe ons dan niets.
  • Zit ik te dicht bij je huis? Leg dan wat verderop in je tuin een stapel hout. In kleine hoekjes voel ik me goed en val ik je niet lastig.

Vuurwantsen doen geen vlieg kwaad

Wie dezer dagen in de tuin wandelt of werkt, kan er haast niet naast kijken: op zonnige plekjes krioelt het van insecten met een helderrode kleur en een karakteristiek patroon van zwarte vlekken. Met wat verbeelding zie je in het patroon van het schild zelfs een Afrikaans masker. Deze opvallende beestjes zijn vuurwantsen (Pyrrhocoris apterus). Ze worden soms verward met de gelijkaardige kaneelwantsen, maar zijn te onderscheiden door hun zwarte kop. Kaneelwantsen daarentegen worden gekenmerkt door een rode vlek op de kop.

Vuurwantsen zijn warmteminnend. Zodra het warm en zonnig weer is, verschijnen ze massaal op een warm plekje in de tuin om te zonnebaden. Je zal ze in onze streken voornamelijk vinden in de buurt van lindebomen en kaasjeskruiden zoals stokroos, hibiscus of lavatera. Ze kunnen niet vliegen waardoor ze meestal op de grond of op een boomstam te vinden zijn.

Aangezien ze in groten getale voorkomen, vrezen tuiniers voor schade aan levende planten. Niets is minder waar, vuurwantsen voeden zich voornamelijk met sappen van afgevallen bladeren en plantenzaden. Daarenboven vullen ze hun dieet aan met het sap van dode insecten. Deze sappen zuigen ze met hun ongevaarlijke zuigsnuit op. Ze doen dus geen vlieg kwaad en helpen zelfs bij het opruimen van je tuin. Maak je dus geen zorgen en geniet van deze opvallende verschijning in je tuin. Als kers op de taart kan je je metgezellen verbazen met het onderstaande wist-je-datje.

Wist-je-datje: Je hebt ze waarschijnlijk al zien zitten in de massa, de parende koppels vuurwantsen. Wist je dat de paring van een vuurwants van enkele minuten tot wel 7 dagen kan duren?